Idei de vacanta pentru soferii auto

Știm bine, vacanțele cu mașina au o mulțime de avantaje: mai multă libertate de mișcare, mai mult loc pentru bagaje, cățel, pisică sau… bunică, plăcerea de a vedea peisaje unice, posibilitatea de a-ți prelungi concediul și multe altele. Sejururile cu mașina sunt mai ieftine, mai comode și, dacă nu trebuie să traversezi oceane sau continente, sunt cea mai bună cale de a te bucura de drumurile vacanței.
În ultimii ani am preferat, mai ales vara sau toamna, să merg cu mașina, iar atunci când am ales destinații mai îndepărtate, am închiriat un autoturism, pentru că îmi place să descopăr drumuri neumblate, să ajung în cât mai multe locuri și să admir peisaje parcă rupte din ilustrate, așa cum s-a întâmplat de multe ori în Italia, Grecia, Austria și, bineînțeles, în România.

Îmi amintesc cu plăcere de o vară toscană în care, după o săptămână petrecută la Viareggio, pe malul mării, apoi încă una lângă orașul italian Siena, drumul spre București a fost prelungit cu vreo cinci zile, deși nu era planificat. Ne-a plăcut atât de mult Toscana, încât am amânat cât am putut întoarcerea acasă și am mai zăbovit prin orășele medievale cocoțate în vârf de deal. Aceasta este libertatea pe care ți-o dă vacanța cu mașina și vă propun 5 destinații pentru vară, toamnă sau orice anotimp, cu condiția să fiți bine echipați pentru drum.

Iată 5 idei pentru vacanțe cu mașina:

1. Toscana. Mi-au trebuit vreo 3 vacanțe ca să ajung în toate localitățile toscane pe care mi-am dorit să le văd, dar am reușit! Toscana este fantastică în orice anotimp – dar o puteți admira în toată splendoarea toamna, când se culeg strugurii. Nici vara nu e mai puțin frumoasă, când este plină de maci și câmpuri de floarea soarelui, alternând cu dealuri cu pini și rotocoale de fân. Florența, Pisa, Lucca, Siena, zona Chianti (preferata mea!), Montepulciano, Mantalcino, Pienza, Cortona sau Arezzo – trebuie să vă alegeți, cu harta în mână, un traseu bine delimitat, pentru că Toscana este mare și vă ia mințile! Oricum ar fi, includeți și Florența, pentru că merită toate eforturile.

2. Bisericile fortificate din Transilvania. Un drum cu mașina spre Sighișoara și în împrejurimile sale vă arată cât de frumoasă este România și câte posibilități de a ne petrece vacanțele aici avem. Bisericile fortificate din satele săsești și secuiești situate în sudul Transilvaniei sunt ca o lecție de istorie, care dezvăluie multe amănunte despre arhitectură, sisteme de apărare sau de organizare socială de acum câteva sute de ani. Dincolo de istoria locurilor, satele sunt astăzi destinații căutate atât de români, cât și de străini, pentru ospitalitatea localnicilor, pentru condiții moderne de cazare în pensiuni tradiționale, peisaje de vis, aer curat, mâncare gustoasă și sănătoasă și o mulțime de posibilități de petrecere a timpului liber, de la plimbări sau călărie, până la cursuri de gătit sau tururi cu diverse teme. Câteva dintre localităție care merită vizitate sunt Rupea, Viscri, Cloașterf, Saschiz, Mălâncrav, Biertan sau Prejmer.

3. Grecia. Poate suna desuet, dar Grecia este o idee bună oricând. Cred că nu mi-ar ajunge o viață să o văd pe toată, cu peninsulele, insulele și insulițele ei. Dacă în Ciclade nu merită să mergi cu mașina, în schimb, pe continent sau în insulele mai apropiate, este o adevărată plăcere. Am mers la Salonic, în Halkidiki (la Leptokaria, Paralia Katerini, Nei Pori sau Metamorfosi), la Volos și, de două ori, în Zakynthos, cu mașina și aș mai merge oricând pe aceleași drumuri. Dar mai sunt multe altele de descoperit în Grecia! Este aproape, nu e deloc scump, posibilitățile de cazare sunt infinite, vremea prietenoasă, drumurile bune, iar mâncarea… divină!

Zakynthos

 

4. Austria. Mai precis, Tirol, zona din vestul țării, care ar putea să vă poarte cu gândul mai degrabă la pârtiile de schi. Tirolul este, însă, o destinație foarte căutată și pe timpul verii de câtre amatorii de drumeții montane, de aer curat, peisaje frumoase, băi în lacuri de munte, cățărări, trasee de biciclete, spa-uri și multe altele. Au trecut mulți ani de când am petrecut o săptămână în orășelul Lechtal, dar îmi amintesc și acum ospitalitatea austriecilor, albastrul cerului, care se împletea cu verdele pădurilor, aerul tare de munte, zgomotul talăngilor seara și, mai ales, micul dejun generos. Dacă mergeți în Tirol, nu ocoliți capitala zonei – Innsbruck.

5. Croația. Cred că aș fi preferat să vă recomand Muntenegru, am observat că este o destinație care ia mare avânt și am văzut fotografii incredibil de frumoase, dar nu am ajuns, încă, în Muntenegru, așa că nu pot să vă descriu cum e acolo. Am fost, însă, în Croația, cu mașina, și am avut parte de o vacanță minunată. Am mers prin Serbia, apoi am poposit la Zagreb, am petrecut zile fantastice în Rezervația Lacurilor Plitvice și am mers pe Coasta Dalmată. Am vizitat orașele Zadar și Split și am stat aproape o săptămână la Dubrovnik. Croația este o destinație care nu trebuie ratată! Este aproape de România, drumurile sunt foarte bune și puteți să vedeți, în același sejur, mare, munte, peșteri, lacuri, plaje, insule… de toate!

Scroll to Top