Noua lege care interzice modificarea kilometrajului unei mașini

O nouă lege a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pe 26 mai. Aceasta prevede atât registrul electronic al vehiculelor rutiere, cât și interzicerea modificării kilometrajului mașinilor.

Una dintre principalele probleme în legătură cu achiziționarea de mașini rulate este frauda modificării kilometrajului. În acest sens, aceasta a devenit interzisă odată cu promulgarea legii 142/2023. Potrivit articolului 2:

(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul.

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizați în acest sens.

RAR Auto-Pass, obligatoriu la vânzarea unui vehicul rulat
Noua lege va determina Registrul Auto Român să adune informații obținute în cadrul verificărilor ITP în legătură cu defectele tehnice ale autoturismelor, cât și de la proprietarii de service-uri auto, care vor transmite către RAR date despre kilometrajul mașinilor.

Toate aceste date colectate de instituție vor fi introduse în registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere, după care Registrul Auto Român va putea elibera, contra cost, un certificat RAR Auto-Pass. Certificatul are o valabilitate de 60 de zile și este menit să combată fraudele referitoare la kilometraj sau eventualele implicări ale mașinilor respective în accidente rutiere.

RAR Auto-Pass va include doar avariile grave, care au defectat sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei/șasiului sau la alte sisteme de siguranță.

Articolul 9 din textul legii spune că la înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier remite dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării. În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

Legea va fi aplicată de ministrul transporturilor și infrastructurii în termen de 4 luni, potrivit articolului 13. Mai mult, prevederile articolului 9 referitoare la implementarea certificatului RAR Auto-Pass se aplică de la 6 luni de la data-limită prevăzută la alin. (1).

Astfel, vânzarea unei mașini în România se va face doar cu un certificat RAR Auto-Pass, începând din toamna anului 2024.

Scroll to Top