Noi cerinte si modificari in obtinerea carnetului de soferi

Printr-o serie de cerinte din partea Uniunii Europene dar si prin implicarea unor deputati sau al Guvernului Romaniei, anul 2016 a fost si este o perioada extrem de importanta pentru viitori dar si pentru actuali soferi auto. In luna iunie a fost emis un proiect de lege prin care se dorea modificarea examenului de obtinerea a permisului de conducere.

Propunerea avea la baza cresterea dificultatii examenului practic si anume, pe langa cele doua probe actuale ( cea teoretica si cea practica, cea din urma efectuandu-se pe timpul zilei ), se dorea adaugarea si traseului de noapte cat si al poligonului. Proiectul are o sustinere importanta, in special din partea instructorilor auto care sunt de parere ca in acest fel calitatea noilor soferi va fi cu mult imbunatatita. Proiectul ar putea intra in vigoare incepand cu anul 2017 daca va trece de Parlament.

O alta modificare importanta a fost deschisa de catre Uniunea Europeana care doreste sa imbunatateasca siguranta traficului rutier in toate statele membre pana in anul 2020. Astfel incepand cu anul 2017 a va fi introdus proiectul numit Strategia Nationala de Siguranta Rutiera, care vizeaza atat scolile de soferi cat si actuali participanti la trafic. Aceste noi reguli presupun:

  • – Autoturismele care au participat la accidente rutiere grave nu vor putea circula pana cand nu isi vor efectua o inspectie tehnica.
  • – Scolile de soferi vor putea dobandi o noua licenta de functionare daca in anul precedent cel putin jumatate din candidati au obtinut permisul de conducere. Acest lucru va reprezenta o creste a calitatii servicilor oferite de scoli si de instructori implicit, dar si o scadere a numarului de scoli de soferi datorita faptului cei care nu isi vor putea atinge obiectivul vor fi obligati sa isi opreasca activitatea.
  • – Noile modificari ii vor afecta si pe soferii indisciplinati. Acestia vor si supusi la programe de recuperare, obligatorii sau voluntare, prin consiliere psihologica si programe de conducere preventiva. Aceste programe ii vizeaza pe soferii care incalca in mod repetat regulile de circulatie, care conduc sub influenta alcoolului sau al diferitelor substante ilegale,sau care au un numar mare de accidente la activ.
  • – Soferii in varsta vor fi obligati sa efectueze consultatii medicale mult mai frecvent incepand cu o anumita varsta. Varsta exacta cat si perioada de efectuare a vizitelor medicale vor fi comunicate si analizate de Ministerul Sanatatii.
  • – Examenele pentru obtinerea permisului de conducere vor fi inregistrate prin sisteme video si audio. Guvernul doreste astfel sa inlature coruptia de la acest nivel si sa ofere canditatilor posibilitatea de a sustine examenele corect si cinsitit.
  • – Taxele pentru eliberarea permisului de conducere vor putea fi achitate mai usor si prin Internet Banking, virament bancar, mandat postal sau numerar, direct la ghiseul Politiei, eliminand astfel sistemele invechite si diminuand birocratia din sistem.
  • – Nu in ultimul rand la scoala de soferi se pot inscrie persoanele care au cel putin 10 clase, invatamantul obligatoriu devenind astfel esential si in obtinerea permisului de conducere, lucru care va contribui la statul social si cultural al noilor soferi.

Noile propuneri si modificari care vor avea loc in anul 2017 si pana in 2020 si au ca scop cresterea calitatii scolilor de soferi, eliminarea unor taxe si plata acestora intr-un mod mai eficient, cresterea sigurantei rutiere dar si imbunatatirea calitatii noului participant la trafic.

Scroll to Top