10 lucruri despre scoala de soferi

Aproape orice om ajunge la un moment dat sa sustina examenul pentru scoala de soferi. Daca in trecut era optional sa conduci, astazi este aproape obligatoriu, in conditiile in care nevoia de mobilitate este in crestere.

Folosim masina pentru a merge in concedii, pentru a merge la munca si pentru a merge la cumparaturi si ne folosim de ea pentru a cara diverse lucruri grele.

In principiu, examenul auto este facut in asa fel incat oricine sa il poata promova. Exista carti de legislatie rutiera foarte bine redactate, legile sunt destul de clare si regulile din trafic sunt intuibile.

Totusi, pentru cei care nu se informeaza, nu citesc legislatia rutiera sau nu acorda atentie orelor de condus promovarea poate sa fie destul de dificila.

Daca urmeaza sa sustii examenul auto, este important sa incepi sa te informezi.

Iata 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre acesta:

1. Te poti inscrie la scoala de soferi chiar daca nu ai implinit inca 18 ani. Este adevarat ca permisul il poti obtine doar de la 18 ani, insa daca ai minim 17 ani si 9 luni poti incepe sa iei lectii.

2. Pentru promovarea examenului teoretic este important sa citesti legislatia rutiera. Asigura-te ca legislatia pe care o citesti include noul cod rutier, deoarece exista foarte multe schimbari care apar de la an la an;

3. Cei care doresc sa aiba permisul de conducere in buzunar trebuie sa fie apri din punct de vedere medical si psihologic. Tocmai de aceea, inainte de inceperea cursurilor de conducere este important sa se treaca printr-o serie de examene medicale si printr-un examen psihologic;

4. Exista mai multe acte necesare pentru sustinerea examenului. Dupa scolarizare, pe langa avizul psihologic si medical orice elev trebuie sa aiba un dosar in care sa se afle cazierul judiciar, fotografii de tip permis de conducere si dovada achitarii taxei pentru examenul auto ( 6 lei ) si a taxei pentru permisul de conducere ( 68 de lei );

5. Orice persoana care nu promoveaza examenul auto il poate da de mai multe ori. Daca pici sala de mai mult de 3 ori insa, creste taxa pentru examen de la 6 lei la 68 de lei. Astfel, cei care nu invata pot ajunge sa plateasca sume considerabile pentru scoala de soferi;

6. Pentru a putea sustine examenul auto trebuie sa iei minim 30 de ore de conducere. Acestea pot fi realizate in 30 de sedinte de cate 45 de minute sau 15 sedinte de cate o ora si jumatate conducere.

7. De asemenea, este obligatorie parcurgerea a 24 de ore de legislatie rutiera. Legislatia rutiera se face la sediul scolii de soferi si implica mai multe cursuri privind partea teoretica.

8. Daca nu se promoveaza scoala de soferi in decurs de 12 luni, cursantul este obligat sa reia cursurile;

9. Dupa scolarizare, examenul este compus din doua probe: una practica si una teoretica. Proba teoretica este cea care are loc prima data si contine un chestionar cu 26 de intrebari din care 22 trebuie sa fie rezolvate corect. Daca aceasta proba este promovata, urmeaza proba practica, unde elevul trebuie sa conduca in compania unui politist rutier timp de 45 de minute. De-a lungul acestor 45 de minute elevul trebuie sa raspunda tuturor solicitarilor politistului, fara a face greseli. Fiecare greseala se puncteaza, iar la 21 de puncte acumulate elevul este declarat respins.

10. Desi examenul nu este unul dificil, doar 30% dintre elevi ajung sa promoveze din prima. Tocmai de aceea, trebuie sa i se acorde suficienta atentie. Majoritatea celor care nu promoveaza au probleme atunci cand vine vorba despre proba teoretica. Din fericire, legislatia rutiera este una clara si cei care doresc cu adevarat sa invete o pot face fara probleme.

Scroll to Top